Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

gammal faluröd timmerbyggnad på vintern

Systembolag, falukorv och rödfärg

Den goda falukorven, den traditionella rödfärgen och det världsberömda alkoholmonopolet – visste du att dessa svenska symboler har sitt ursprung i arbetet vid Falu gruva?

Falu Rödfärg

Vid sidan av Dalahästen är trähus målade med Falu Rödfärg kanske det mest symboliska för Dalarna och Sverige. Färgen omnämns redan på 1500-talet då rödfärgade timmerhus var tecken på rikedom och status, men det var först under 1700-talet som tillverkningen tog fart. Så småningom kom Falu Rödfärg att användas av gemene man, mycket tack vare färgens bevarande egenskaper. 

Råmaterialet till färgen kommer från slaggprodukter från Falu gruva. Av kopparfattig malm bildas rödmull som behandlas för att sedan kokas till färdig färg. Färgen är inte bara vacker att se på, utan är dessutom miljövänlig och har vid normal väderlek en konserverande verkan på trä.

Falukorv

Falukorven - något av det svenskaste vi har i matväg - har faktiskt sitt ursprung i arbetet vid Falu gruva. För att transportera både malm och människor upp och ner i gruvan, använde man tunnor som var fästade med starka linor. Dessa linor gjordes av oxhud som var både elastiskt och hållbart. 600 oxar gick åt till 125 meter lina. Linan höll i ett och ett halvt år vilket betyder att det var mycket oxkött att ta tillvara.

Under storhetstiden arbetade många tyska ingenjörer i Falun, men tyskarna kunde också laga mat och visste hur man bäst skulle salta och röka oxköttet för att göra riktigt god korv. Även om det inte längre är oxkött i korven, lever traditionen att göra falukorv kvar än idag.

Systembolag

Gruvarbetarna hade ofta stora familjer att försörja, vilket ledde till ekonomiska bekymmer för kvinnorna i de fall mannen skadades i arbetet eller i värsta fall omkom. För att försörja sig och sina stora familjer, hade änkor rätt att öppna krogar och stadsdelen Elsborg blev med tiden ett mycket krogtätt område. Alkoholkonsumtionen var ett stort problem i Falun. För att få bukt med problemet startades i mitten av 1800-talet Sveriges och världens första alkoholmonopol, samtidigt som den privata försäljningen förbjöds. All alkoholförsäljning i Falun reglerades och skulle från och med nu ske ansvarsfullt ”i sedlighetens intresse”.

Sidan uppdaterad 2023-08-10