Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Händer som håller i krossat hjärta

Separation, skilsmässa

När föräldrar separerar innebär det en stor förändring för hela familjen. En separation kan vara en kris för vuxna och även för barnen. Vuxna har ofta andra vuxna att prata med. Men vem kan barnet prata med?

Barnets skilsmässa ser inte ut som föräldrarnas, den handlar inte om samma saker. Barnet känner sig ofta ensamt med alla sina känslor.

De flesta föräldrar gör sitt bästa för att se till barnets behov och samarbetar bra efter en separation, men om du själv har en konflikt med den andre föräldern kan det vara svårt att hitta bra lösningar. För att komma fram till ett bra förhållningssätt kan ni båda behöva hjälp från någon utomstående. Som förälder har du stora möjligheter att ge ditt barn stöd och själv få stöd. Vi på familjerätten erbjuder samtal antingen du vill komma ensam eller med den andre föräldern. Vi har fokus på barnets situation och vi tar hänsyn till dess behov och önskemål. Kontakten är kostnadsfri och vi har tystnadsplikt.

Stöd som vi kan erbjuda

Mer om skilsmässa eller separation i en barnfamilj Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Underhållsbidrag till barn

Alla föräldrar är skyldiga att efter förmåga bidra till sina barns försörjning. Detta gäller oavsett om man bor tillsammans med barnet eller inte.
Underhållsskyldighet gäller till dess barnet fyller 18 år. Om barnet går i skola när det fyller 18 år eller återupptar studierna före 19 års ålder är föräldrarna underhållsskyldiga till dess grundutbildningen är avslutad men längst tills barnet fyller 21 år.

En förälder som inte bor tillsammans med sitt barn bidrar genom att betala underhållsbidrag. Om föräldrarna är överens kan de själva skriva ett avtal om underhållsbidrag. Är föräldrarna inte överens kan domstolen bestämma hur mycket underhåll en förälder ska betala. Underhållsbidrag finns reglerat i föräldrabalken, kapitel 7.

Mer om att vara separerad förälder på försäkringskassans hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Viktiga telefonnummer

  • Familjerätten samt Dialogen nås via Kontaktcenter, telefon: 023-830 00.
  • Familjerådgivningen, telefon: 023-871 75.
  • SBU, samtalsmottagning för barn och unga, telefon: 023-49 16 55, röstbrevlåda dygnet runt.
  • BRIS, telefon: 11 61 11.
  • BRIS, vuxentelefon om barn, telefon: 077-150 50 50.
  • Jourhavande kompis, chatt: vardagar 18.00-22.00, lördagar och söndagar 14.00-18.00.
  • BUP, barn- och ungdomspsykiatrin i Falun, telefon: 023-49 12 00.
  • Tingsrätten i Falun, telefon: 023-482 00.

Kontakt

Vid frågor, kontakta Kontaktcenter på nummer 023-830 00 eller e-post kontaktcenter@falun.se.

Sidan uppdaterad 2023-11-16