Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

Rådhuset är belyst på kvällen

Falu kommuns nya elavtal minskar utsläppen

Falu kommun har tecknat ett nytt elavtal. Den här gången med Falu Energi & Vatten AB. Avtalet omfattar även de kommunala bolagen Lugnet i Falun AB, Västra Faluns Fastighets AB, Frauenzimmer AB samt Förvaltningsbolaget Högskolefastigheten Lugnet KB.

Tidigt i våras började diskussionerna kring möjligheten att använda sig av kommunens eget bolag – Falu Energi & Vatten AB.

Avtalet med FEV börjar gälla från den 1 februari 2023, och det nya avtalet innebär också att kommunen kommer att använda sig av 100 procent förnybar och lokalproducerad el.

Något som är helt i linje med kommunens övergripande målarbete och årsplan med budget 2022-2024, där det bland annat står: ”Falu kommun ska verka för ett samhälle med så låg klimatpåverkan som möjligt genom minskande utsläpp och övergång till förnybara energikällor.”

- FEV är den enda aktören som kan leverera 100 procent förnybar och lokalproducerad el till Falu Kommun. FEV producerar vind och vattenkraft som vi kommer att ta del av. Vattenkraften kommer från till exempel Enviken. Helt lokalt så kan Sundborns skola få el från Sundborns vattenkraft och Rådhuset få el från vattenkraftverket i Falun för att nämna några exempel, säger Teija Joona, chef för serviceförvaltningen.

Det nya avtalet innebär ett minskat utsläpp av CO2-ekvivalenter med cirka 10 000 ton per år.

Samtidigt håller också kommunen på att ställa om till en 100 procent fossilfri fordonsflotta, omställningen sker genom HVO100 och elektrifiering och då känns det bra att kunna ladda med lokalproducerad förnybar el förstås!

Vad är det kommunen tänker oss köpa av FEV?

Avtalet omfattar mäklartjänst för fysisk och finansiell handel med energi inklusive strategikonsulting för beställarnas årliga behov av elenergi under avtalsperioden.

Vad är det kommunen ingår avtal om?

Falu kommun ingår avtal om mäklartjänsten som hanterar vår strategi av elhandelsportfölj och vi har fortlöpande möten där vi diskuterar eventuella förändringar av handeln. Det innebär att ansvara och förvalta Falu kommuns och bolagens portfölj avseende finansiell handel med energikontrakt på Nasdaq finansiella marknad.

Sidan uppdaterad 2023-01-31