%20(2)%20Scandinav_P1VD.jpg)
Landsbygdutveckling i strandnära läge, LIS
I Översiktsplan FalunBorlänge har Borlänge och Falu kommun pekat ut områden för landsbygdsutveckling i strandnära lägen (LIS-områden). För att förtydliga vilka platser som är lämpade för strandnära etableringar förtydligas här syfte, användning och förutsättningar för de LIS-områden som ligger inom planområdet.
LIS-områden ger större möjligheter att bygga strandnära
I Sverige gäller generellt strandskydd 100 meter från strandkanten både upp på land och ut i vattnet. Under vissa omständigheter är det möjligt att få dispens eller att upphäva strandskyddet i detaljplan. Man måste då ha det som i lagstiftningen kallas ”ett särskilt skäl”. Utöver det får inte strandskyddets syften - att värna naturvärden och friluftslivet - bli negativt påverkade.
De särskilda skälen är tydligt definierade i lagstiftningen och lämnar inte utrymme för tolkning. I LIS-områden finns det möjlighet att använda två särskilda skäl som inte kan användas på andra platser. Det ena ger möjlighet att bygga nya bostadshus i anslutning till befintlig bebyggelse och det andra ger möjlighet att uppföra byggnader, anläggningar eller göra andra åtgärder som bidrar till landsbygdens utveckling.
Strandskyddet ligger kvar tills det upphävs
I LIS-områden ligger strandskyddet kvar till det upphävs i en detaljplan. Utanför detaljplan kan man ansöka om dispens. Innan en dispens beviljas eller innan strandskyddet upphävs i en detaljplan måste man även pröva om strandskyddets syften blir påverkade. Förutom att det krävs dispens från strandskyddet eller att en detaljplan upphäver strandskyddet så måste den sedvanliga lämplighetsprövningen göras för att se om byggnationen i övrigt är lämplig på platsen.
Fri passage ska säkerställas
När strandskyddet upphävs, eller när dispens ges, ska det finnas en så kallad fri passage vid stranden, förutsatt att det inte är omöjligt med hänvisning till de planerade byggnaderna eller till åtgärdernas funktion. Passagen ska upplevas som tillräckligt bred för att människor inte ska avhålla sig från att använda den och den bör aldrig vara mindre än några tiotal meter i bredd från strandlinjen. Ett vanligt riktvärde är 25 meter, men förhållande på platsen måste tas i beaktande.
Karta över LIS-områden
I kartan nedan kan du klicka på de område du vill läsa mer om. Genom att klicka på kartan får du upp en summerande text och en länk till en mer detaljerad beskrivning av de LIS-områden som ligger i Borlänge kommun.
Geografisk analys och fördjupad inventering visar om LIS-områden är lämpliga
När LIS-områdena pekades ut i Översiktsplan FalunBorlänge hade redan områden som exempelvis identifierats med höga naturvärden sorterats bort. I arbetet med den här fördjupade översiktsplanen har noggrannare inventeringar på plats gjorts. Den analysmodellen som togs fram vid ÖP 2014, har genomförts igen och aktualiserats utifrån dagens planeringsunderlag. Vid den förnyade analysen har vi vissa fall identifierat att det finns LIS-områden som inte är lämpliga att bebygga, antingen på grund av att det bedöms strida mot strandskyddets syften eller på grund av andra förutsättningar så som möjligheten att ansluta till kommunalt vatten och avlopp (VA) (inom planperioden) ej är möjlig eller att avståndet till kollektivtrafik är längre än 5 km. I de fallen väljer vi att justera LIS-områdena. I Borlänge kommun har serviceorterna Torsång och Ornäs lagts till i analysen.
Dessutom förtydligar vi om det är någon särskild användning som är lämplig, samt vad syftet med LIS-området är; hur det bedöms kunna stärka utvecklingen på landsbygden. Detta är motiveringar som annars skulle behöva göras i samband med upphävande i detaljplan eller vid ansökan om dispens från strandskyddet.
Att beakta är att hela Runns sjösystem är utpekat som ett riksintresse för Friluftslivet.
Förändrade, tillkomna eller strukna LIS-områden
I Översiktsplan FalunBorlänge finns ett LIS-område utpekat i byn Trumsveden vid sjön Liljan. Området ligger på gränsen mellan kommunerna. Det är i princip redan utbyggt i båda kommunerna samt det är inte möjligt att ansluta sig till kommunalt VA. Detta område tas bort.
Borlänge
Tronsjö tas bort som utpekat område, då inget kommunalt VA beräknas inom planperioden.
Ornäs och Torsång har lagts till i urvalsmetoden som serviceorter på landsbygden. Detta har lett till att följande områden identifierats som tillkommande LIS-områden:
- Tomnäs
- Tomnäs gamla skola
- Haganäs/Djupsängsviken
- Talludden
- Ornäsloftet
- Ornäshamn
- Uvberget/Uvbergsviken
- Centrala Torsång
- Tylla
- På Sunnanö kvarstår två av de utpekade områdena, men med ändrad användning:
- Ett stryks, med följande motiv:
- Ingen större utveckling av friluftslivet bedöms vara aktuell.
- Området är inte lämpligt för annan användning då det ligger på jordbruksmark.
- På Finnäset pekas två LIS-områden ut.
Falun
LIS-områden i Jugansbo har justerats jämfört med översiktsplan FalunBorlänge på grund av de bedömningar som gjorts i detaljplanearbetet.
LIS-området i Bjärmsnäs har justerats så att enbart de ytor som bedöms lämpliga att förändra pekas ut. Den södra obebyggda delen är inte längre utpekat som LIS-område då det bedöms vara viktigt för det rörliga friluftslivets åtkomst till Runn.
LIS-området i Näset som redovisades i översiktsplan FalunBorlänge har utgått då det har bedömts vara bebyggt redan och förändringar därför kan genomföras med stöd av andra särskilda skäl.
Ett LIS-område i Trumsveden som omfattar delar i både Falu och Borlänge kommun har också utgått jämfört med översiktsplan FalunBorlänge.
Ett LIS-område läggs till för utpekat område för ändrad användning till Tätort - bostäder på Slätberget i Vika. Området ligger väl avskilt från stranden genom väg, annan bebyggelse och höjdskillnader och bedöms inte påverka tillgången till Vikasjöns stränder.
De nya LIS-områdena får begränsad påverkan
Av de LIS-områden som tillkommer i Torsång och Ornäs är närområdena redan bebyggda. Utvecklingen i tillkommande områdena kan bidra till en förtätning i serviceorterna och skapa bättre underlag för service. Utpekandena är gjorda för att stärka bostadsbyggande, föreningsliv, näringsliv- och besöksnäringens möjlighet att utvecklas. De flesta av områdena har flera syften. Flera av utpekandena stärker även det rörliga friluftslivet genom att öka allmänhetens tillgänglighet till Ösjön/Runn, vilket är positivt för riksintresset för friluftsliv Runn.
Inga LIS-områden för små vattendrag föreslås.