
Service och arbetsplatser
FalunBorlänge är Dalarnas regionala centrum för arbetsmarknad, näringsliv och handel. Här möts och utvecklas kreativa idéer i samspel mellan stora och små aktörer på en stabil och varierad arbetsmarknad. Service finns framför allt koncentrerat serviceorterna, bland annat dagligvaruhandel och skola/förskola eller andra mötesplatser som bidrar till att göra dessa delar av kommunerna till attraktiva boendemiljöer. Bidrag för kommersiell service är möjligt enligt kommunernas serviceplaner.
Service som dagligvaror, drivmedel, betaltjänster, paket, post och ombud är viktig för alla människor. Platser som erbjuder service fyller också en viktig social funktion som mötesplats för bygdens invånare. Vilket behov man har av olika typer av service varierar från person till person.
Tillgång till service och dagligvaror bör finnas i större bostadsområden i städerna och i ett antal av de mindre tätorterna, som serviceorterna och nya större bostadsområden.
Handel och service
Handel och service finns i de centrala delarna av serviceorterna och på vissa andra platser.
Offentlig verksamhet
I alla serviceorter finns olika typer av offentlig verksamhet som förutom att ge service till invånarna också förser orten med arbetsplatser. De offentliga verksamheterna består framförallt av äldreomsorg samt skola och förskola.
Verksamhetsområden
Industrier och andra ytkrävande och störande verksamheter behöver oftast ligga avskilt från bostäder och andra arbetsplatser för att inte störa. Det kan också finnas risk för olyckor och utsläpp av farliga ämnen. I tätorterna kring Runn finns befintliga verksamhetsområden. Några nya områden föreslås inte.
Vissa serviceinrättningar är ombud för andra
Vissa serviceinrättningar, ofta livsmedelsaffärer, fungerar också som ombud för funktioner som annars inte finns på landsbygden, till exempel apotek, systembolag, paketutlämning och post. Dessa ombud bidrar till en större service än vad som annars vore möjlig på landsbygden.
Jord- och skogsbruk
Jord- och skogsbruket är arealmässigt en väldigt stor del av de arbetsplatser som finns på landsbygden. Olika typer av förädling av råvaror bidrar också till arbetsplatser på landsbygden, både i och utanför tätorterna, exempelvis sågverk.
Egna verksamheter
På landsbygden finns en större andel stora fastigheter än i tätorterna, vilket ger fler möjligheter att ha egna företag hemma på gården. Så länge verksamheten inte är störande för omgivningen, exempelvis genom mycket tung trafik, buller, damm eller lukt går det ofta bra att ha den inne i bymiljöer. Inom de områden som omfattas av användningen landsbygd ska man tänka på att anpassa verksamhetens placering och byggnadernas utformning så att den passar in i omgivningen på ett bra sätt.
Läs mer: Mindre verksamheter Öppnas i nytt fönster.
Service ska samlas i tätortens centrum
För att så många som möjligt ska ha nära till den service som finns ska den i första hand samlas i tätortens centrum. Här ska också mark för bostäder nyttjas så effektivt som möjligt för att främja kundunderlaget.
Läs mer i serviceplanerna:
Serviceplan för Borlänge kommun 2024-2027 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Serviceplan för Falu kommun 2021-2025 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Service för friluftslivet
Tankstationer i Runn
Idag finns tankstationer för båtar vid Stabergs båtklubb och Torsång. Det finns även ett behov av laddplatser för elbåtar och vid större målpunkter även laddmöjligheter för bil. Därför pekas en yta ut i Torsång som kan möjliggöra laddning för både båt och bil.
Bryggor/gästhamn
Inom Borlänge kommun finns möjlighet att lägga till vid reservatsöarna, Tyskö-Nästö-Prästö. Vid Ornäsloftet finns möjlighet för 2-3 båtar att angöra. I Torsång finns möjlighet att angöra vid kaféet, pizzerian, hembygdsgården och motormuseet.
Båtklubbarna runt Runn har större bryggor där angöring är möjlig.
Latrintömning/sopor/dass
Behovet av att kunna tömma latrintankar är stort redan idag. Vid Stabergs båtklubb finns möjlighet till tömning av latrin för båtklubbens medlemmar. Det är önskvärt att en lösning kan finnas där det finns ytterligare platser där detta är möjligt. Någon särskild sophantering finns inte för båtlivet. Alla ansvarar för sina egna avfall.
På reservatsöarna Tyskö-Nästö-Prästö och Nordanö i Borlänge kommun och på reservatsöarna Lilla Björnö, Stabergs ö, Dejstolen samt på Hinsnorsön i Falu kommun finns dass.
Uppläggningsplatser (vinterförvaring av båtar)
De platser som finns för vinterförvaring av båtar är vid båtklubbarna vid Runn. I övrigt finns inga möjligheter till uppläggning av båtar vintertid.
Iläggningsplats för båtar
Det finns iläggningsplatser för båtar vid Hälsinggårdsbryggorna, Stabergs båtklubb (privat), i Ornäs (allmän), Tylla (avgiftsbelagd) och Räffstylla (privat). Ett utredningsområde för framtida iläggningsplats pekas ut utanför Storsund.