Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Bild på mall som visar måtten

Idrott, fritid och kultur

Närheten till naturen och möjligheten till rekreation och friluftsliv är lika viktigt som det lokala föreningslivet. Idrottshallar, sportanläggningar, stigssystem och elljusspår bidrar alla till landsbygdens dragningskraft. Närheten till fritidsaktiviteter är en av landsbygdens bästa konkurrensfördelar och områden för friluftsliv och rekreation ska ha en betydande plats i planområdets utveckling.

Att vistas eller att ha visuell kontakt med naturen har positiva effekter på människors mående och upplevelse av sin närmiljö. Närheten till natur och vatten ökar oftast ett områdes attraktivitet.

Läs mer om alla produkter och tjänster som naturens ekosystem ger människan och som bidrar till välmående och livskvalitet under Natur, friluftsliv och ekosystemtjänster Öppnas i nytt fönster..

Natur och friluftsliv

Begreppet friluftsliv innebär aktiviteter som bedrivs utomhus i natur- eller kulturlandskapet för välbefinnande och naturupplevelser utan krav på tävling. Det finns flera områden för friluftsliv runt serviceorterna vid Runn. I Falun finns kulturreservatet Staberg och Natura 2000-området Kyrkbytjärn i Vika. I Borlänge finns Hagudden och Oberget som är viktig natur och friluftsområden. Flera av Runns öar är naturreservat och viktiga målpunkter. I Borlänge föreslås ett framtida naturreservat i Torsång, med syfte att bevara värdefulla natur- och kulturvärden samt utveckla de rekreativa värdena och öka tillgängligheten för allmänheten.

När den västra sidan av Ösjön och Runn förtätas, behövs områden för natur och friluftsliv bevaras och utvecklas. Några av dessa områden är delar av Oberget, Kolmossberget och Norsgärdsberget. Ett nytt naturreservat föreslås vid Oberget.

Läs mer: Områdesrekommendation för Väster om Runn Öppnas i nytt fönster.

Flera friluftsområden saknar idag långsiktigt skydd och skötselplan. Arbetet med dessa områden kan bedrivas på olika vis till exempel genom avtal med markägare, anpassade skötselplaner eller skydd. Ett friluftsprogram finns framtaget i Falun och i Borlänge som tydliggör kommunernas ambitioner för friluftslivet. Faluns natur- och friluftslivsprogram antogs i kommunfullmäktige i januari 2025.

Läs mer: Friluftsprogram, 2021 Borlänge kommun Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Naturpedagogik

Det är viktigt att ge invånarna möjlighet att komma naturen nära för att kunna studera växter, djur och ekosystem inom tätorterna. På det sättet ökar kunskapen och förståelsen för varför vår natur är viktig att bevara och ta hand om. Därför ska betydelsefulla grön- och vattenområden med naturpedagogiska värden bevaras och utvecklas.

Särskilt parker och grön- och vattenområden i närhet av förskolor, grundskolor, gymnasieskolor har ett stort värde som pedagogisk resurs och är platser där naturförståelse kan grundläggas och utvecklas. I samtliga serviceorter finns skolskogar dessa är viktiga att sköta och bevara. Planeringsinriktning för skolnaturområden finns på sidan Natur, friluftsliv och ekosystemtjänster Öppnas i nytt fönster., under rubriken Planeringsinriktning kulturella ekosystemtjänster.

Badplatser, friluftsbad

I Falun finns det anlagda badplatser i Källviken, Hellmansö, Roxnäs, Sandlandet och Vikastrand. I Borlänge finns det en anlagd badplats i Uvbergsviken.

I områdesrekommendationerna och i beskrivningen av utpekade områden för Landsbygdsutveckling i strandnära läge (LIS-områden) för Torsång, Ornäs och Västra Runn pekas tre potentiella framtida badplatser ut i Borlänge.

Större målpunkter

Viktiga målpunkter som lockar många kan utgöras av rekreations och friluftsområden, kulturmiljöer, småbåtshamnar, badplatser och andra sjönära anläggningar samt motionsanläggningar. Dessa fungerar som mötesplatser runt Runn och Ösjön, såväl sommar som vinter. Småbåtshamnarna ligger ofta i strategiska lägen med parkering och ibland uppställningsområde för båtar. Vintertid fungerar platserna ofta som angöring för allmänheten till sjön för skridsko- och längdskidåkning, fiske med mera. Målpunkterna är även viktiga för att utveckla näringsliv och besöksnäring.

Att i större utsträckning tillgängliggöra större målpunkter för allmänheten runt Runn, är ett viktigt syfte med planen. Vissa av de föreslagna åtgärderna för att öka tillgängligheten innebär ingrepp inom strandskyddszonen. Åtgärder kräver ofta strandskyddsdispens. Planeringsinriktningar finns på sidan Strandskydd.

Läs mer: Strandskydd Öppnas i nytt fönster.

I markanvändningskartan Öppnas i nytt fönster. redovisas de platser som är utpekade som Landsbygdsutveckling i strandnära läge, så kallade LIS-områden med syftet att stärka näringsliv, besöksnäring och/eller föreningslivet samt på vissa platser möjliggöra för bostäder. Flera av dessa områden har goda synergieffekter för det rörliga friluftslivet och stärka allmänhetens tillkomst till vattenområdet. I Borlänge kommun är Storsund utpekat som en viktig målpunkt för det rörliga friluftslivet bland annat på grund av närheten till reservatsöarna, säkra passager vid järnvägen och kopplingen till cykelleden Runn runt gör att platsen är attraktiv för allmänheten, läs mer i områdesrekommendation Västra.

Läs mer under respektive Områdesrekommendation Öppnas i nytt fönster. och under Landsbygdsutveckling i strandnära läge, LIS Öppnas i nytt fönster..

Fritidsaktiviteter och idrottsanläggningar

Området kring Ösjön, Runn och Vikasjön har gott om platser där man kan motionera och idrotta. Hagudden, Ornäs skola, Torsångs IP, Oberget och Kyrkbytjärn är exempel på sådana områden. Sporthallar och ibland även andra ytor för idrott brukar delas med skolan på orten. I så fall är det bra om de ligger kvar där – det gör det enklare att skapa trygga vägar för dem som tar sig dit till fots eller med cykel och eller kollektivtrafik. Med fler invånare främst på den västra sidan av Runn kan kapaciteten på anläggningarna behöva ökas och nya anläggningar kan behövas.

Bystugor och bygdegårdar

Bystugor och bygdegårdar är viktiga byggnader i både större tätorter och mindre byar. De ger möjlighet att ordna både enstaka sammankomster och regelbundna arrangemang och kan fungera som en viktig gemensam samlingspunkt för de som bor på orten. Användningsområdet är ofta mycket brett med möjlighet till allt från privata fester till gympa-pass, föreläsningar, utställningar och framträdanden, beroende på byggnadens förutsättningar. Ibland kan även själva byggnaden i sig ha ett historiskt värde och fungera identitetsskapande för orten.

Planeringsinriktningar för Idrott, fritid och kultur

Områden med lokaler och anläggningar för idrott och friluftsliv som är viktiga för närområdet ska normalt inte tas i anspråk för andra användningar.

Vid behov av nya lokaler, anläggningar och ytor för idrott och friluftsliv ska dessa om möjligt placeras i anslutning till befintliga ytor för samma användning och/eller skolan.

Bystugor, bygdegårdar och de ytor som behövs runt dem, exempelvis parkeringar och andra öppna ytor för evenemang ska normalt inte tas i anspråk för andra användningar.

Sidan uppdaterad 2025-03-10